2015. szeptember 22., kedd

Gyümölcsös rizskocka

    Ezt a nehéznek tűnő, ám a zselatinnal mindent megoldó édességet az augusztus 20.-i családi ebédre készítettem (először). Az ötlet nagyon egyszerűen jött, imádok ilyet kérni a cukrászdában, igaz ott vagy málnás rizskockának hívják vagy erdei gyümölcsös kockának -nekem viszont kimagozott meggyem volt hozzá. Egyébként piros gyümölcsök közül szerintem bármivel elkészíthető, ha pedig nem szeretnénk mondjuk télen eperkonzervből készíteni, akkor átlátszó tortazselével akár ananásszal is el tudom képzelni! A képen sajnos nem elég merev még a krém -be kell valljam, hogy nem bírtuk kivárni azt a 3-4 órát vagy akár egy éjszakát, amit javasolnak a dermedéshez. De komolyan mondom: senkit az ég világon nem érdekelt:D! Isteni!



Hozzávalók: a piskótához (tepsi mérete kb. 35x20cm)
-4 egész tojás
-4 evőkanál porcukor
-4 evőkanál liszt
-Fél csomag sütőpor

Hozzávalók: a töltelékhez:
-2 bögre rizs (összesen 4-4,5 dl rizs kell hozzá)
-5dkg vaj
-1 citrom reszelt héja
-2 csomag vaníliás cukor
-Ízlés szerint kristálycukor (3 evőkanál biztosan kell bele, a többit főzés közben adhatjuk hozzá)
-4dl habtejszín (felverve)
-1 evőkanál zselatin (én Horváth Rozi félét használok)
-Kb. 3dl víz
-Fél liter tej
+ ízesítésként egy kis meggylekvár (mivel meggy a töltelék)
Hozzávalók a tetejéhez:
-2csomag piros tortazselé
-bogyós gyümölcs a tetejére (kb egy üveg magozott meggy)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (illetve ki-mennyin süti a piskótákat). A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral fehéredésig verjük, a maradék cukorral pedig a fehérjéből verünk kemény habot. Tipp, hogy ne kelljen mosogatni a habverőt: először verjük fel kemény habbá a fehérjét a cukorral és csipet sóval. Aztán rakjuk hűtőbe! 3-5perc alatt nem fog "ereszteni" miközben a sárgáját is jól elkeverjük!
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd összekeverjük: a sárgájába mehet a sütőporos liszt, majd a felvert hab egyharmadával fellazítjuk, a maradékot pedig óvatosan keverjük bele.
Alaposan kivajazott/margarinozott és lisztezett tepsibe simítjuk a masszát, majd tűpróbáig sütjük. Aki a sütőpapírt szereti, természetesen azzal. Ez 10-15 perc. A tűpróbán kívül látjuk azt is, hogy a piskóta oldala kezd elválni az edény falától. Ha kész, borítsuk ki a tepsiből és hagyjuk teljesen kihűlni. Ugyanabba az elmosott tepsibe fogjuk összeállítani majd a süteményt.

A töltelék lényegében egy jó tejberizs. Ha van erre megszokott módszerünk, használjuk azt! Párolhatjuk is a rizst a tejben -igaz, akkor tovább tart, használhatunk tejszínt tej helyett -> tehát a megszokott módon.
Én úgy készítem, hogy a kétszer átmosott rizst egy edénybe öntöm, ráteszem a vajat és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Egy csipet sót teszek bele, a cukrokat és hagyom hogy közepes lángon elforrja a levét. Rizsfüggő (én sima "A" rizsből készítem), hogy mikor készül el. Ezen a ponton, ha még túl kemény, utána öntök kb. 2 dl vizet és fedő alatt hagyom rotyogni. Ha ez is kész mehet hozzá a tej és a citrom reszelt héja is és puhára főzzük közepes lángon, fedő alatt, pár percenként megkevergetve, nehogy leégjen! Ilyenkor már érdemes kóstolni, hogy kell-e bele cukor. 

Ha esetleg túl cukros: NEM gond, ugyanis a tejszínhab majd lazít rajta és az édes ízt is elveszi! Ha nem elég cukros, a tejszínhabba is rakhatunk (por)cukrot felverés közben majd, így kiegyenlítődnek az ízek!

Amint elkészült a rizs -kb. 30perc- hagyjuk teljesen kihűlni. 
Ha már megtörtént, akkor fél dl vízben felolvasztjuk az egy evőkanál zselatint (nem forraljuk!), amint gyöngyözik és elolvadt levehetjük, s keverjük hozzá a kész rizshez! 
A 4dl tejszínt felverjük kemény habbá 2 evőkanál (illetve ízlés szerinti) porcukorral. Ha növényi tejszínt használunk, nem kell bele cukor, mert azok általában már cukrosak. A tejszín kis részét durván elkeverjük a zselatinos rizzsel, majd ha ezzel fellazult kissé, belekeverjük a maradékot.

Összeállítás: 
A sütésre használt tiszta tepsibe visszafektetjük a piskótánkat. Mivel maradt meggylekvárom, 3 evőkanálnyit elkentem a piskótán (vékony réteg, csak egy kis plusz ízt ad neki!). Utána rákenjük a tölteléket, szépen elegyengetjük. A lecsöpögtetett gyümölcsökkel kirakjuk a tetejét tetszőleges mintába, vagy nagyon sűrűn is akár. 

A 2 csomag tortazselét a hátulján található leírásnak megfelelően elkészítjük. Használhatunk 3 csomaggal is, úgy még magasabb lesz a zselatin réteg!
Óvatosan rácsurgatjuk a gyümölcsökre, majd ha kész, a hűtőben hagyjuk megdermedni. 


Hogy a zselatin is megkössön amit a rizshez kevertünk, hagyjuk 3-4 órán át hideg helyen, de akár egy éjszakát is!
Másnap úgyis nagyon gyorsan el fog fogyni!

Istenien krémes, habos, gyümölcsös... mi kell még? Gyorsan megsütni!
Jó étvágyat hozzá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése