2015. szeptember 21., hétfő

Császármorzsa (daramorzsa)

    Vége a nyárnak, a forróságnak, ez a lehűlés pedig a sütési kedvemnek mindenképp jót tett! A 40 fokban kissé korlátoztam magam a meggyleves készítésre és a lehető leghamarabb és leggyorsabban elkészíthető piskótás süteményekre... Most pótolom hiányosságaimat, kezdjük máris az általunk császármorzsának, a szakácskönyv szerint daramorzsának elnevezett nagyon hétköznapi édességgel;). Mi a tepsis verziót szoktuk készíteni, de több ismerősöm szereti a folytonos kevergetést a lábosban (egyszerűbb nekik, mert látják hol tart). Természetesen ez is készíthető a lábosban az elkészítési javaslat szerint, mindössze annyi, hogy folyamatosan keverni kell, míg el nem készül!


Hozzávalók:
-30dkg búzadara
-3 egész tojás
-5dl tej
-10dkg porcukor
-Fél citrom reszelt héja (csak a sárga rész!)
-10dkg vaj/margarin/zsír/olaj
-10dkg mazsola (esetleg más aszalt gyümölcs mint például sárgabarack, szilva, vörös áfonya) vagy kihagyható
-csipet só

Elkészítés:
Kezdésnek a búzadarát egy tálba tesszük és ráöntjük a hideg tejet. Jól összekeverjük, majd hagyjuk állni 35-40 percig míg magába szívja szinte teljesen a dara a folyadékot és megdagad.
Ha kész, a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A megduzzadt keverékhez adjuk a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, csipet sót, a porcukor felét és jól kikeverjük egy fakanállal.
Míg a tojások fehérjét kemény habbá verjük, addig a 10 dkg margarint/vajat a tepsibe rakjuk és berakjuk a sütőbe, ahol elolvad és felforrósodik (de nem ég meg!).

A keményre vert hab harmadát durván összekeverjük a darás masszával-így könnyítünk rajta-, a maradékot pedig nagyon óvatosan, hogy ne törjön össze.
Az elkészült folyékony tésztát a forró zsiradékba öntjük a tepsibe és ha elegyengetjük (keverés NÉLKÜL) mehet is be a sütőbe.
Addig sütjük, míg a teteje megszilárdul kissé (ez kb. 10-15 perc), majd kivesszük s egy lapátkanál/szedőkanál segítségével összevagdaljuk kis darabokra. Ekkor ráöntjük a maradék porcukrot és a mazsolát, amit előtte egy kis vízbe áztattunk (hogy puhák legyenek) és visszatesszük sülni.

Körülbelül 10 perc múlva újra kivesszük és újra átmegyünk rajta a lapáttal és most már igyekezzünk kisebb-morzsaállagúra darabolni! Ekkor többnyire még nincs kész, ezért érdemes még körülbelül 10 percre visszatenni. Nyers nem marad a tészta, maximum kicsit nedves állagú! Egyébként úgy is finom, de ha így érezzük mikor már kihűlt, inkább rakjuk be a hűlő sütőbe még egy kicsit:)

Finom lekvárral és egy kis porcukorral tálaljuk:)
Jó étvágyat hozzá!


Tepsi mérete: ne lapos tepsi legyen, de jó a kisebb tepsi is 20x20-as és a nagyobb 35x20-as is!
Sütési idő: Összesen kb. 30-35 perc mérsékelt lángon. Új sütőknél ez természetesen lehet 160fok is!
Tálalás: főleg folyékony baracklekvárral ajánlom, de a minap egy kis pürésített, pár csepp vízzel összemelegített meggylekvárral ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése