2014. december 29., hétfő

Zserbó (gerbaud)

   Tudom, erre mindenkinek megvan a jól bevált "nagyi receptje", ezzel én is így vagyok:) Kicsit változtattam rajta és szerintem finomabb lett! Persze lehet egyszerűsíteni a csokoládéborítást a Dr. Oetker féle csokiöntettel a tábla olvasztgatása helyett, de ha van otthon dugiban egy kis házi baracklekvár azt ne helyettesítjük valami nagyon olcsó boltival! Akkor már egy kicsit jobb minőségűt vegyünk, hogy ne rontsuk el a végeredményt.

Hozzávalók:
Tészta
-35 dkg finomliszt
-1 egész tojás
-1 dl tej
-1 dkg élesztő (normál, nem a por)
-5 dkg kristálycukor
-7,5 dkg zsír
-7.5 dkg margarin
-2 csipet (lapos mokkáskanálnyi) sütőpor
Töltelék:
-15 dkg dió
-15 dkg kristálycukor
-15 dkg baracklekvár (ha bolti, egy kevés vízzel (2 evőkanálnyi kb) melegítsük össze egy csepp rummal hogy jobb legyen az íze!)
-20 dkg étcsokoládé egy kanál olajjal vagy vajjal felolvasztva (vízgőz fölött), vagy a Dr. Oetker féle verzió!

Elkészítés:
A langyos tejbe tesszük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt - NE legyen forró, mert akkor nem fut fel az élesztő! A lisztet a szoba hőmérsékletű zsiradékokkal, tojással, sütőporral és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk az edényben, majd az asztalon készre gyúrjuk. Három részre osztjuk és ha túl lágy, betesszük egy órára a hűtőbe. Utána zsírozott (vagy margarinozott) és enyhén lisztezett tepsibe (kb 30x40 cm) rakjuk az első kinyújtott tésztalapot. Megkenjük a lekvár felével, majd megszórjuk a dió és cukor egyvelegének felével. Majd mehet rá a második kinyújtott lap, megint a lekvár, majd a cukros dió, végül az utolsó adag tészta.
Konyharuhával letakarva hagyjuk egy órát pihenni. Most a fűtött szobában volt, nyáron az ablak előtt szoktam. Így egy kicsit megnő a térfogata.
Az egy óra leteltével villával szurkáljuk meg a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésnél 165 fok körüli) nagyjából 30-40 perc alatt -míg a teteje szép színt kap-, süssük meg. Ha kihűlt, öntsünk rá csokoládét. Amint megszilárdult, vizes késsel szép szeleteket vághatunk belőle ( a széle a szakácsé;)).

Jó étvágyat, és vigyetek ilyet vendégségbe a szilveszteri buliba;)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése