2014. december 19., péntek

Házi csokoládélikőr (tojás nélkül!)

   Folytatom a hagyományt és idén is főzök likőrt karácsonyra! Egy adag már a hűtőben áll és várja hogy szétosszam az üvegcsékbe:)! Főzök még egyet mert akkora a sikere, hogy félő, szilveszterre már nem marad;) Az elkészítés ideje 20 perc és az eredmény a hűtőben 2 évig is eláll (véletlen maradt egy kis flakon egy eldugott rekeszben a 2012-es karácsonyi adagból).
Bár nem látszik, de egy Darth Vaderes pohárkában van:D


Hozzávalók 1 literhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 2,5 dl főzött kávé (én lefőztem egy adag presszó és egy hosszú kávét, de mehet bele csak presszó is!)
- 20 dkg étcsokoládé
- 4 dl habtejszín
- 2,5 dl whiskey (itt be kell vallanom, hogy a szülők rémületére az elfekvőben lévő Ballantine's-ból csináltam a régit, most viszont vettem hozzá egy olcsó sajátmárkásat:D!). Természetesen lehet hozzá többet tenni, kevesebbet nem érdemes!

Elkészítés:
A 30 dkg cukorból karamellt készítünk takarék lángon egy teflon (magas falú) edényben. Fontos, hogy NE sima fém edényt használjunk hozzá, de ha esetleg csak az van (mint a tejforraló) akkor először a kávét öntsük az edénybe és rá a cukrot-> így egy szirupot főzünk belőle és az edény sem megy tönkre:)!!
Ha nem olvad el teljesen a cukor nem gond, de oda ne égessük! Ráöntjük a lefőzött kávét, és kevergetés közben hagyjuk hogy a karamell felolvadjon. Ha ez kész, hozzáöntjük a habtejszínt, és a csokoládét. A legegyszerűbb, ha egy reszelőn lereszeljük a csokoládét -vagy nagyon apróra felaprítjuk késsel. Ha egyneműsödött, levehetjük a gázról és hozzáönthetjük a whiskeyt.

Ha van időnk, egy szűrő segítségével töltsük egy üvegbe, majd 1 napig érleljük a hűtőben -néha rázzuk fel mikor ott vagyunk! Ha nincs, a szűrő segítségével adagolhatjuk máris a szép üvegekbe, és átadás előtt rázzuk fel ;).

Tipp: - az elkészítés nem tart sokáig, cserébe viszont végig ott kell állni mellette! Ha a karamellre ráöntjük a kávét egyből habosodni kezd-> vigyázzunk és takarékon készítsük, hogy ki ne fusson! Közepesen lángon mehet hozzá a tejszín és csokoládé és addig kevergessük míg teljesen el nem elegyedik minden!
          - ha marad elfekvőben és nem szeretnénk meginni, használhatjuk bonbonok ízesítéséhez is vagy muffinokhoz! Feltéve, ha marad...;)

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok ezzel a kis kedves ajándékkal Mindenkinek!
Egészségetekre! :)
Móni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése