2014. december 1., hétfő

Paul Hollywood Sárgabarackos koronája

   Aki nem tudja ki az a Paul Hollywood, az ne gondolja azt, hogy ismeretlen, csak nálunk még nem nagy "szám":)! Ő Nagy-Britannia egyik leghíresebb mestercukrásza, ezt pedig én is csak onnan tudom, hogy a Viasat3 hétköznaponként adja a Sütimester című, szerintem fantasztikusan jó műsort! Angliában a BBC most fogja leadni a 6. évadot, nálunk már a 4. megy, ahol Paul mellett Mary Berry - a receptkönyvek nagyasszonya-, alkotják a zsűrit és a feladatok kitalálói is egyben, legyen szó a kedvenc-, szakmai-, vagy a mesterkihívásról! 
Valószínűleg azért nem olyan ismertek, mint Jamie, Nigella vagy Gordon, mert nem a TV Paprikán megy, ahol megszokhattuk a hasonló műsorokat vagy a Stahl TV-n, de ez senkit se tántorítson el attól, hogy belenézzen! Az alapkoncepció egyszerű: kiválasztanak 12 embert (egy évadban), akik minden héten kapnak 3 feladatot-> azt zsűrizik-> aki a legjobban teljesít mestercukrász lesz, aki a legrosszabbul pedig távozik.

A mai receptem a 4. évad egyik szakmai kihívása volt, ami külön kiszúrás a versenyzőkkel minden héten: kapnak egy alapreceptet (meg van adva miből mennyit kell használni), de az például nincs odaírva hogy hogyan vagy meddig (csinálj sodót, süsd meg, keleszd -meddig?)! Paul Hollywood ezen receptje egyébként egészen jól sikerült mindenkinek, én pedig nem bírtam ki és a hétvégén megcsináltam! Egy nagyon picit változtattam rajta, ezért az eredeti receptet is belinkelem, ami a BBC honlapján angolul elolvasható ITT!

Hozzávalók:
Tésztához:
250g búzaliszt (plusz a nyújtáshoz)
5g só (egy csipet)
2,5 dkg élesztő (fél élesztő)
105 ml tej (és egy kiskanálnyi kristálycukor)
50g vaj (lágy, de nem olvasztott)
1db tojás
Töltelékhez:
90g vaj (lágy)
70g barna cukor
100g aszalt sárgabarack (apróra vágva és 1 narancs levében áztatva)
35g finomliszt 
60g mazsola
65g apróra vágott dió
1 narancs héja
Tetejére:
50g barackdzsem (lehet otthoni, de a gagyibb-olcsó bolti is remek hozzá!)
200g porcukor
25g szeletelt mandula

Elkészítés:
Egy kis edénybe lereszeljük a narancs héját, ezt majd a töltelékhez adjuk. A levét kifacsarjuk, és az apróra szeletelt aszaltbarackot belerakjuk, félretesszük felhasználásig.
A tésztát a szokott módon elkészítjük (Paul szárított élesztővel csinálta, ez nekem annyira nem jött be sajnos, sokkal tovább kelesztettem mint kellett volna, ezért a hagyományos módot javaslom!). A langyos tejben a kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a lágy vajat, a villával kicsit felvert egész tojást és a kész élesztőt. Összegyúrjuk a tálban addig míg nem ragad le, majd enyhén lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk! Egy szép, ruganyos tésztát kapunk. Ezt 1 órára meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük. Ha otthon nem jó a fűtés, kapcsoljuk be a sütőt kb 30 fokra, és egy hőálló tálba (pl. jénai) fóliával szorosan lefedve tegyük be.
Közben kikeverjük a tölteléket. Nálunk a család az aranymazsolát szereti, amit szintén beleraktam a narancslébe ázni.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, jó habosra! Mehet bele a kinyomkodott barack és mazsola, az apróra vágott/enyhén darált dió, a liszt és a narancshéj.

A duplájára megkelt tésztát, lisztezett felületen téglalp alakúra nyújtjuk. Kb 33 cm hosszú és 25 cm szélesre. Tényleg csak KÖRÜLBELÜL! :) Kenjük rá a tölteléket - kis darabokban rápakoljuk majd elegyengetjük. Utána a hosszanti oldalánál fogva szorosan feltekerjük és így kapunk egy hosszú rudat. Ezt hosszában kettévágjuk, így olyan lesz mint a képen.
 A tetején pár centit meghagytam, úgy könnyebb a töltelékkel kifelé fordítva öasszefonni egymáson a két ágat. Ha ez kész, kivajazott tepsire rakjuk, befedjük egy nagy nejlonzacskóval, és meleg helyen (én a rediátor elé tettem) még 30 percet kelesztjük.
Ezt facebookon találtam, ez a jó folyamatábra:)!
Ha kész, a 200 fokra előmelegített sütőbe betesszük, de 5 perc elteltével érdemes rátenni egy alufóliát, hogy a teteje ne kapjon oda, ugyanis az aszalt gyümölcsök magas cukortartalma miatt gyorsan úgy végezheti. 25 perc alatt szépen megsül! Max 30, de ne mérsékeljük a sütőt, mert attól csak kiszárad. A végén levehtjük egy kicsit a fóliát, hogy szép aranybarna színt kapjon.
Hagyjuk jól kihülni. Ha már hideg, a pár csepp vizzel felmelegített baracklekvárral egy ecset segítségével megkenjük, ettől lesz szép fényes! Ha ez is kihűlt, megszorjuk szeletelt mandulával (nekem nem volt itthon) és a 20 dkg porcukorból készített cukormázzal (A porcukrot kb egy evőkanál vizzel jól elkeverjük és egy kanál vagy papírból hajtogatott habzsák segítségével rácsorgatjuk). De vehetünk hozzá pelyhet is, vagy le is hagyhatjuk:).

A látványa csodás, érdemes kipróbálni csak a részletes magyarázat lett ilyen hosszú! Az íze is nagyon finom, másnap reggelre éppen hogy maradt a kávéhoz ;)

Jó sütést és jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy beírtad ezt a receptet, gyönyörű!
    Hol lehet még ilyen sütimesteres recepteket találni magyarul?
    Kár, hogy csak a negyedik évadtól nézem.Nem fogják megismételni valamikor?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      A BBC honlapján kerestem rá angolul a receptekre (amik érdekelnek:)), majd fordítottam le és sütöttem meg! Ezen kívül vannak ugye a hattyúk Mary Berrytől - igazából ezt megcsinálta Brendan is a 4. évadban más ízesítéssel-, illetve a 2. évad döntőjében Mary Berry Sacher tortája volt a szakmai kihívás és azt is megsütöttem -csak még nem került fel az a recept :$

      Tényleg kár, hogy csak a 4. évadban csatlakoztál, mert szerintem a 3. évad (és James ;)) a legjobb meg a 4. egyébként:) Viszont ez most ismétlés volt és szerintem ha lemegy az 5. szezon a viasaton biztos megint megismétlik! Remélem ;)

      Kipróbáltad a koszorút?:)
      Móni

      Törlés
  2. Most 2022. van és a TV2Séf-en megy eza Sütimester és ezt sütik:) Köszönöm, hogy felraktad ezt a receptet, mert meg fogom sütni karácsonyra. Remélem sikrül.:)

    VálaszTörlés