2015. január 15., csütörtök

Képviselőfűnk hattyú

   Ugye, hogy milyen szép?? Tudom, egy picit "rút kiskacsa" kinézete van, de ez azért van mert elbénáztam a méretet:(( Viszont az íze így is finom és a kinézete sem átlagos! A tortakirálynő, Mary Berry receptje alapján készítettem és csak egy kicsit csaltam:$. Ebből az adagból 10 darab közepes hattyú készíthető. Lehet, hogy marad még tészta, azt magunknak ( mégiscsak a szakácsnak is jusson valami) szimpla golyóként süssük ki nyak nélkül, mint a hagyományos képviselőfánk. 

 

Hozzávalók az égetett tésztához:
- 12dkg vaj/margarin
- 2,5dl víz
- 15dkg liszt
- 4 egész tojás
Egy (lehetőleg) kisebb teflon lábas.

Hozzávalók a krémhez: 
Ez ám a csalás, tudom én, de higgyétek el, nagyon finom így is!
- fél tasak Dr. Oetker féle krémes krémpor és hozzá 4 dl tej (8dl-t ír az egész tasakhoz,-> a teljes mennyiséghez dupla adagnyi fánkot kell sütnünk)!
- 3dl tejszín és 1 kanál porcukor hozzá

Tészta elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (hőlégkeverésen).
A közepes nagyságú lábasban felolvasztjuk a vajat a vízzel, majd feljebb vesszük a hőmérsékletet és hagyjuk hogy forrjon egy kicsit (2 perc). Levesszük a lábast a gázról és egy fakanál segítségével jól összekeverjük az egyszerre hozzáadott liszttel. Addig kavarjuk a fakanállal, amíg el nem válik az edény oldalától. Utána egyenként hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük, míg egy kissé nyúlós de szép és fényesebb tésztát kapunk. EZEN a linken Gordon Ramsay készít égetett tésztát MÁS receptből, de a kinézete és a folyamat miatt ez is segítség lehet:)!! 

Egy kivajazott tepsire habzsák segítségével 10 darab kérdőjelet nyomunk ki a legvékonyabb sima csövön amink van. Ez lesz a hattyúnk nyaka és feje. Berakjuk sülni és 20 perc alatt készre sütjük.
A maradék masszát két kiskanál segítségével megformázzuk (10 darabot) és úgy a lemezre tesszük a gombócokat. Nedves ujjal lesimítjuk a tetejét, hogy ne legyen "szarva" és 45 perc alatt 190 fokon megsütjük. Vigyázzunk, mert a tészta duplájára fog nőni! Épp ezért ne rakjuk túl közel egymáshoz. 
45 perc alatt aranysárgára sül, ha nem, még benn hagyhatjuk kicsit, de egy óránál többre biztosan nincs szükség. 

Rácsra rakva hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek, majd a gombócok tetejét levágjuk. A krémet elkészítjük a leírás alapján. A tejszínt felverjük a porcukorral. Ezt habszifonba rakva is elvégezhetjük. A golyókat félig megtöltjük a vaníliás krémmel, majd kitöltjük tejszínhabbal. A levágott tetőket hosszában félbevágjuk és beleillesszük a krémbe -ezek lesznek a hattyú szárnyai. A kérdőjeleket beleszúrjuk az elejébe, és máris készen van a hattyúnk! :) Én adtam neki egy kis fehér színt, szitáltam rá porcukrot.

Az íze: nagyon finom.
Az elkészítés: nem bonyolult.
A látvány: SZUPER!! :)) 
Karácsonyi dobozba ez volt az egyik ajándékom, a hűtőben 4 napig is eláll!
Jó étvágyat:)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése