2014. július 5., szombat

Tökéletes meggyleves

   Najó, kicsit túlzás tökéletesnek hívni egy meggylevest, főleg, hogy sosem sikerül(het) kétszer ugyan úgy, de akkor is:) Végre, életemben harmadszorra olyan lett, amilyennek egyik rokonom készíti, és IMÁDOM! 
Én ugyanis szeretek mindenféle meggylevest, amiben van elég "anyag", legyen az híg vagy sűrű mint a meggyszósz, de a krémes állagot valahogy sosem sikerült elérnem. Most viszont... Remélem kipróbáljátok és ízleni fog:)


Hozzávalók:
- 60 dkg magozott meggy
- 1.5-2 liter víz
- 1 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- kb 10 dkg (kristály)cukor (meggytől és ízlésünktől függ)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 citromkarika (elhagyható)
- 3 dl zsíros natúr joghurt (például görög joghurt)
- 5-6 evőkanál liszt

Elkészítés:
A kimagozott meggyet belerakjuk a lábosba és rákanalazunk 4 evőkanál cukrot a kimért adagból, valamint a vaníliás cukrot és hagyjuk állni egy kicsit, míg levet ereszt. Utána felrakjuk főni a ráöntött vízzel. A víz lepje el a meggyet és még legyen rajta elég - ezt mindenki döntse el maga-, lábasfüggő! Beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget (én teatojásba szoktam, hogy utána egyben kivehessem, de ha nincs, akkor majd mindenki kihalássza magának:)). Beledobjuk a citromkarikát, és fedő alatt hagyjuk felforrni. Kóstoljuk meg, kell-e bele még cukor és öntsük rá a maradékot, ha igen. Óvatosan, mert könnyen túlcukrozhatjuk, de ha így járunk, tegyünk hozzá citromlevet!
Közben a joghurtot kézi habverővel vagy botmixerrel (én ezzel szoktam, így nem lesz csomós és nem lesznek tejföldarabkák a leves tetején) simára keverjük a liszttel. Így finom krémes lesz, egy picit be is sűrűsödik! Ha kevesebb lisztet használunk (persze lehet), akkor kevesebb joghurt is elég és akkor nem lesz krémes, hanem sima meggyleves állaga lesz!

Ha fellforrt a leves, hagyjuk rotyogni még közepes lángon 5 percig, majd egy kis lével higítsuk a habarást és adjuk a leveshez. Jól keverjük el és hagyjuk legalább 5 inkább 10 percig közepes lángon forrni, hogy a liszt elfőjön belőle -különben csúnya lesz és az ízének sem tesz jót. Habzani fog! Amint a hab mennyisége csökken, lassan a levesünk is jó lesz... Ha nem forrt el róla az összes hab, kanalazzuk le, de egy kicsi maradhat rajta:)
Vegyük ki a teatojást és a citromot (fontos, különben keserű lesz!), hűtsük le, és aztán tálalhatjuk egy kanálnyi friss tejszínhabbal! Fogyókúrázók persze hanyagolják a habot;)

Jó étvágyat hozzá, remélem annyira megszeretitek, mint én:)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése