2014. július 6., vasárnap

Meggyes pite - újragondolt töltelékkel

   Most éppen meggyszezon van, szóval aktuális a meggyes pite készítés:)! Ha nincs szezonja, akkor vegyünk 2 üveg magozott meggyet, és remek édesség lesz úgyis ;). Természetesen a hagyományos meggy-cukor-fahéj szórással is elkészíthető, de ezzel még finomabb, érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 2 db tojás
- 20 dkg vaj/margarin + a tepsi kenéséhez
- 1 tojás a tetejére (ha reszeljük a tésztát, nem kell rá!)
- Fél mokkáskanál só (nagy csipetnyi)

A töltelékhez:
- kb 50 dkg magozott meggy
- fél liter meggylé
- kb 3+3 evőkanál (kristály)cukor -meggy savanyúságától függ
- 1főzős vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál fahéj
- 10 dkg dió/mandula darálva/darabolva

A lisztet és a sót elkeverjük, majd a puha vajat (mikrózhatjuk is, csak ne olvasszuk fel teljesen) elmorzsoljuk a tésztával, majd összegyúrjük a 2 egész tojással, cukorral és a citromhéjjal. Berakjuk 1 órára a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe, hogy keményebb tésztát kapjunk.

A töltelékhez a friss meggyet megszórjuk 2-3 evőkanál cukorral. Hagyjuk, hogy a leve lecsöpögjön, így majdnem fél liternyi lesz! A maradékot pótoljuk nyugodtan vízzel. A levet 3 evőkanál cukorral, a fahéjjal és a vaníliás pudingporral a szokott módon elkészítjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a meggyet is, valamint a 10 dkg darabolt/darált diót. Itt még lehet édesíteni, ha túl savanyú lenne porcukorral vagy citromlével ha túl édes lett.

Ha letelt az egy óra, kettévágjuk a tésztát. A két harmadát kinyújtjuk és a vastagon kivajazott tepsibe fektetjük, úgy hogy az oldalára is felérjen valamennyire a tészta. Ha elszakad, nem kell aggódni, csak csipegessünk a másikból és tömködjük be a lyukakat:). Borítsuk rá a tölteléket, majd nyújtsuk ki a maradék tésztát és borítsuk rá. Szurkáljuk meg villával a tetejét, a széleit nyomkodjuk össze amennyire tudjuk, kenjük meg egy felvert tojással. Ha akarjuk villával húzogassunk barázdákat vagy köröket és akkor kicsit mintás lesz a teteje:)

180fokos előmelegített sütőben kb 45 perc! Ha nagyon pirulna a teteje, mérsékeljük 160 fokra.

Nagyon hamar elfogy, ezért is nincs a belsejéről kép:) Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése