2013. november 19., kedd

Szaftos mákos guba

    Bár nem vagyok mák őrült - sőt, többnyire azt mondom, hogy nem szeretem - ezt a gubát még én is szívesen eszem! Ez egyébként anyukám receptje, de ő is elismeri, hogy ezt nem mindenki csinálja így... Vagyis nálunk nem kerül a sütőbe, hogy ott megszáradhasson, hanem sok tejjel készül kifliből, amolyan tocsogósan, nem valamilyen speciális gubatésztából, stb :)! Szóval aki villám-desszertre vágyik, vagy egy tartalmas gulyás leves után enne valamit, az remélem elkészíti!


Hozzávalók (egy nagy tálhoz):
-15 db olcsó kifli (ha drága, jó minőségi kifliből készítjük, mint pl. a Csócsaj vagy Lipóti, akkor több tej fog kelleni hozzá, mert sokkal többet szív fel)
-20 dkg mák
-15 dkg porcukor
-1 vaníliás cukor - vagy pár csepp vanília aroma
-1.5 liter tej
-2 maroknyi mazsola (ki-mennyire szereti... mi nagyon, szóval nálunk egy csomagnyi belekerül!)

Villám vanília mártáshoz:
-1 csomag főzős vaníliás pudingpor
-3 evőkanál cukor
-7 dl tej

Felkarikázzuk a száradó kifliket,- körülbelül mutató ujjnyi vastagságúra- és beleszórjuk egy nagyobb üvegtálba. Ha egy pár órát vagy fél napot kinn hagyjuk az asztalon, akkor nagyon jó alapanyagot kapunk, de ha este kicsomagoljuk és másnap készítjük el, akkor is jót fogunk készíteni:)
Forrásig melegítjük a tejet egy csomag vaníliás cukorral. A mákot összekeverjük egy tálban a porcukorral. Ha már látjuk, hogy mindjárt forr a tej (vagy forr) egy merőkanál segítségével jól szétoszlatva ráöntjük a száraz kiflikre. Rászórjuk a mazsolát, majd a porcukros mákot, és jól összekeverjük. Igen, trutyis lesz (csúnya szóval élve), mákos lesz mindenhol, de nagyon finom! Egyből tálalhatjuk, amint felszívta a tejet az edény aljáról is. Ha keverés közben száraz darabokat találunk, akkor egy bögrébe érdemes tejet melegíteni, s óvatosan ráönteni, amennyit még felszív. 
Én langyosan szeretem leginkább, de a hűtőből kivéve egy kis gyors vaníliasodóval ugyanolyan finom!

Ha nem szeretnénk sok tojásból és cukorból igazi vanília sodót készíteni, akkor tálalás előtt készítsünk egy egyszerű főzős vaníliás pudingot a leírása szerint, ám 7 dl tejből a kívánt fél liter helyett. Forrón ráöntjük a langyos vagy már hideg gubára, és máris megkapjuk az i-re a pontot! :)

Jó étvágyat hozzá, remélem ízleni fog!

Van esetleg kedvenc receptetek mákos gubára? Ami más? Hogy lehetne finomabb?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése