2013. november 9., szombat

Diós szelet

Be kell vallanom, hogy néha eluralkodik rajtam, az "édességet, krémeset, most" érzés, s ilyenkor keresek egy olyan sütit, ami "nagy" bűnözésnek számít... Nos, ilyen a diós szeletem is :D! Hivatalosan ez a Fagyi szelet nevű sütemény átirata (kevesebb cukor van az én verziómban és több dió). Szóval ha valaki diós süteményt enne, és van egy kis ideje, akkor készítse el, mert megéri!! Garantálom ;)
Bár a recept hosszúnak tűnik, gyorsan készen van, nem tart tovább, mint egy tortát megcsinálni...

A szélét természetesen levágtam tálalás előtt (jusson valami a készítőnek is;)


Piskóta:
-18 dkg liszt
-10 kanál víz
-4 tojás
-15 dkg porcukor
-12 dkg darált dió (én vegyesen szoktam a dejót és a diót -pénzügyi helyzettől függ...)
-fél csomag sütőpor
-1 citrom reszelt héja (elhagyható)

Besamel:
-3 dl tej
-4 evőkanál liszt

Krém:
-25 dkg margarin (mínusz annyi, amivel a tepsit vajazom ki!) szoba hőmérsékletű!
-10 dkg porcukor
-2 csomag vaníliás cukor
-2 tojás sárgája
-5-10 dkg darált dió (ízlés szerint, az 5 dkg a minimum, a 10 talán kicsit sok.. keverés közben lehet ízlelgetni:))

Máz:
-2 tojás fehérje
-10 dkg kristálycukor


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához szétválasztjuk a szoba meleg tojásokat, a sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a hideg vizet, a diót, a sütőporos lisztet és a citromhéjat (ha van). Kemény habbá verjük a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval, majd óvatosan a masszába keverjük. Ha túl sűrű az előző keverék, akkor egy-két kanálnyi habbal kezdjük, amivel durván elkeverjük (erőszakosan :P) és ezzel kicsit fellazul-> könnyebben tudjuk finoman a maradékot hozzáadni.
Ezt kivajazott és zsemlemorzsázott (liszt se rossz, de én a zsemlemorzsát szeretem :D) öntjük, majd elegyengetés után a sütőbe tesszük. Kb. 25 perc alatt sütjük meg, ha látjuk, hogy a teteje nagyon barnulna, mérsékeljük 170 fokra a sütőt. 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, nehogy összeessen, utána viszont már óvatosan szabad (de nem túl sűrűn) nyitogatni, s tűvel (vagy fogpiszkálóval) tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e már.


Közben elkészítjük a besamelt. Nálam a csomómentes besamelnek annyi a titka, hogy felteszem a tejet melegedni és egyből belekeverem a lisztet, s habverővel szinte folyamatosan keverem, hogy nehogy csomós legyen... Így még sosem lett az! Hagyjuk hűlni. A krémhez robotgéppel habosra keverjük a vajat és a cukrokat, majd a tojássárgákkal is eldolgozzuk. A nem meleg besamellel elkeverjük, hozzáadjuk a diót, s készen is van a krém! Ezt töltjük a kihűlt, hosszában kettévágott piskótába, valamint a tetejére is! Ha marad, az oldalát is be lehet vele vonni. 

A mázhoz, vízgőz fölött melegítjük és folyamatosan keverjük kézi habverővel a tojásfehérjét a cukorral. Bár soknak tűnik a 10 dkg, sajnos így lesz kellően kemény később... Ez kb. 10 perc alatt kész, mikor besűrűsödik a tojásfehérje-> így rá tudjuk egyből simítani a krémes torta tetejére!

Remélem ízleni fog, legalább fele annyira, mint a családnak:)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése