2013. december 4., szerda

Töltött zsömle

Igen, akinek ismerős... ez egy retro étel:)!! De én imádom! Mamám sokat csinált kislány koromban, mindig alig vártam, hogy elkészüljön. Akkor azt hittem nagy ördöngösség megcsinálni, pedig nagyon egyszerű és gyors :D Jó lehet egy tartalmas leves után, vagy desszertként, kinek mi tetszik ;)



Hozzávalók: 
- 6 zsömle
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- kb 4 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor (vagy egy mokkáskanál esszencia -ami van otthon!)
- 1 kis pohár tejföl (175 g)
- kb 2dl tej
- kb 5 dkg mazsola (két marék)-elhagyható, ha valaki nem szereti, de más aszalt gyümölcs is mehet bele!


A 6 db zsömlének (jobb, ha kicsit száraz vagy másnapos) levágjuk a tetejét. Akkora lyuk kell, hogy könnyen beletölthessük majd a túrós keveréket (kb 5-6 cm átmérő). Kiszedjük a belsejét - de ne lyukasszuk ki az alját! Félretesszük és elkészítjük a tölteléket.
Ami olyan egyszerű, mint a túrós palacsintáé! A 3 tojás sárgáját egy villával kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Utána hozzáadjuk a túrót és jól összekeverjük (kicsit áttörjük). Beleszórjuk a mazsolát. Megkóstoljuk, mennyire édes? Ha nem eléggé, tegyünk hozzá porcukrot még, ha pedig túl édes NEM kell aggódni: a felvert tojásfehérje, amit hozzáforgatunk, lágyítja az ízét!

Utána egy edénybe öntjük a 2dl tejet, és megforgatjuk benne a zsömléket. Körülbelül úgy, mint a tiramisunál a babapiskótát. Zsömlétől függően több tejet is felvehet (pótolni kell ilyenkor). Ha túl sokáig forgatjuk, akkor jobban szétfolyik majd a tepsin (így is finom, csak nem olyan esztétikus...), de ha csak hozzáér a tejhez túl kemény marad. Szóval érzéssel. 
A zsömléket kizsírozott (vagy vajazott) tepsire rakjuk és beletöltjük a tölteléket. A fél kg túró 6 nagy zsömlét teljesen kitölt, de vehetünk több zsömlét, akkor viszont kicsit kevesebb töltelék kerül a bele. A lényeg, hogy egyenletesen szétoszlassuk.
A zsömlék tetejét is megforgatjuk a tejben és visszahelyezzük a "kupakokat". Megkenjük a tejföllel és 170 fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ennyi idő alatt összeérnek az ízek, és megbarnul a tejföl. 
Melegen és langyosan isteni, szobahőmérsékleten finom, hűtő hidegen pedig nem rossz (de akkor már ott a mikró!). Én tálaláskor teszek rá még tejfölt és megszórom porcukorral:)  

Lehet, hogy nem egy vendégváró étel, mert nem egy gyönyörű torta - bár ha jól sikerül;) - de mindenképp érdemes megkóstolni! A kitépkedett zsömlebelső pedig egy jó fasírt alapja lehet... 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése