2013. november 13., szerda

Guacamole - Avokádókrém

  Végre van valamim, ami nem hizlal és finom is! :D Tudtátok, hogy az avokádó nagyon egészséges? Többszörösen telítetlen zsírsavai jó hatással vannak a szívre, csökkentik a koleszterint és alacsony a cukortartalma!
Magát az avokádót használhatjátok salátába, vagy sima pirítósra is lehet kenni (vaj helyett majonézzel, paradicsomkarikával díszítve, sóval meghintve), viszont gyorsan kell vele dolgozni, mert sajnos gyorsan barnul. Ezt egy kis citromlével el lehet kerülni egyébként!
Én többnyire akkor veszem, mikor akciós, akár egyszerre többet is, mert ha keményet veszünk, a hűtőben egy hétig is eláll, ha nem tovább!
Tipp: vendégségben a pirított bagett jobban mutat, a tortillás-mártogatás pedig egy közös otthoni mozihoz szuper;)


Az én guacamolém egyébként sok-sok recept ötvözése.. mindegyik mást ír, érdemes szerintem többet kipróbálni, hogy megtudjuk melyik ízlik a legjobban!

Hozzávalók:
-2 avokádó (nem baj, ha kemény, sőt!)
-1 kis fej lila hagyma vagy 1 szál vastag újhagyma
-1 paradicsom (koktélparadicsomból úgy 4 db)
-só, bors, szárított csili
-egy csepp citromlé és olivaolaj
-majonéz

A kemény avokádót kb 2 nappal a felhasználás előtt ki kell vennünk a hűtőből, s az ablak előtt hagyjuk puhulni. Ez lehet 1 vagy 3 nap is, attól függ mennyire kemény. Ha barnul a a héja, nem baj! Addig puhítjuk, míg könnyen be tudjuk nyomni az oldalát. Mint a baracknál. Félbevágjuk, és kiszedjük a magot (a kést beleszúrjuk, megcsavarjuk-> könnyen kijön), majd a tálba kanalazzuk a húsát. Villával pépesítjük, amennyire tudjuk, ha elég érett ez 2 perc maximum.

 

Csepegtetünk hozzá 2 csepp citromlevet és olivaolajat, majd belekeverjük a felaprított hagymát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverünk egy csipetnyi szárított csilit. Amennyiben valaki szereti érezni is az erőset, az nyugodtan használhat belőle egy mokkáskanálnyit, vagy igazi csilit is lehet bele aprítani! Utána mehet bele kb egy evőkanálnyi majonéz, s most kezdhetjük kóstolgatni, hogy mi kell még bele? Én ilyenkor sót és borsot szoktam még adni hozzá és kész is! Tálalhatjuk pirítóson, bagetten, vagy tortilla chipset is mártogathatunk bele, akkor kicsit több chili és majonéz kell hozzá!

Remélem ízlik majd és elkészítitek! :)
Jó étvágyat,
Móni

4 megjegyzés:

  1. van az avokádóérlelésnek egy másik módszere: egy zacskóba kell tenni banánnal egy napra :)

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki, megpróbálom. Úgy se ártana egy kis változatosság :) Avokádót még nem nagyon ettem szóval itt az ideje kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog:)!! A só/bors/majonéz az amivel lehet jól játszani :D Lila hagymával egyébként mutatósabb kicsit- színesebb, de szerintem az ízén nem változtat túl sokat..:)

      Törlés