2014. május 3., szombat

Tojásleves

    Tudom, tudom, sokan nem szeretik ezt a levest. Többnyire úgy tudom azért, ahogy kinéz szegény:) Pedig nagyon finom! Úgy szeretem, hogy közben erősen tiltakozom a kömény bármilyen formája ellen:D. Nem sok levest tudok elkészíteni, de ez közöttük van, szóval minden kezdőnek ajánlom, aki fél hogy elrontja, és minden profinak akinek a sok munkája mellett nincs ideje egy sokáig tartó gulyáslevest elkészíteni! Egy tartalmas főétel elé remek előétel, tessék kipróbálni;)!


Hozzávalók:
2 tojás
1.5 liter víz
2 kávéskanál őrölt kömány
2 púpos kávéskanál pirospaprika
3 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál liszt
1 kávéskanál vegeta

Elkészítés:
A leves nagyon hamar készen van! Sokkal könnyebben és stresszmentesebben lehet haladni vele, ha mindent kikészítünk a lábos mellé, így nem fog odaégni, kifutni vagy hasonló...
    Egy kisebb edénybe (én a 2 literes főzőedényünkbe készítem) beleöntjük az olajat. Ez a mennyiség pont szétfolyik az edény alján. Hozzátesszük a lisztet és folyamatos keverés mellett, közepes lángon halványbarna rántást készítünk belőle. Ha kész, lehúzzök a tűzről, nehogy megégjen a pirospaprika! Hozzáadunk az odakészített vízből legalább egy dl-t és jól elkeverjük. Majd mehet rá a pirospaprika és a kömény. Ha szép színe lett (tehetünk még bele paprikát nyugodtan, hiszen ez magyar szokás:D!), akkor öntsünk még hozzá egy jó adag vizet és keverjük el, közben visszarakhatjuk a tűzre. Ha már nem csomós, hozzáöntjük a maradék vizet, a vegetát és a sót. Tudom, hogy mindenkinél más a só, ezért óvatosan vele! Lehet, hogy ez a mennyiség kevés, vagy sok, valószínűleg utána kell még fűszerezni!
Nagymamáméknál 2 kávéskanál vegeta megy bele és 3 csapott kávéskanál só például... 
Ha "fémes" ízt érzünk, az a kömény, ilyenkor még só/vegeta kell bele. Ha már finom, hagyjuk forrni 5 percig. 
Addig egy kis edénybe keverjük ki a 2 tojást. Tegyük takarékra a lángot, majd óvatosan csurgassuk bele a tojást és közben villával kevergessük, így lesz olyan, mint a képen! Ezért hívják sok helyen csurgatott/csorgatott tojáslevesnek:).
2 perc és készen is van, jó étvágyat hozzá:)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése