2014. május 21., szerda

Kefíres "pogi"

   Vicces, mert korábban sosem sütöttem sós süteményt... Valahogy mindig úgy voltam vele, hogy gyúrni kell,meg vajazni meg szaggatni meg minden és az édességet amúgy is jobban szeretem, szóval kinek kell? Mígnem egyik barátnőmnek muszáj volt valamit készítenem, aki nem édes szájú -nem úgy, mint én ugye..- és akkor beugrott egy ehhez hasonló recept. Kicsit átalakítottam, és pogácsa szaggató helyett (felesleges plusz munka!) pizzavágóval mini sajtos rudakat/kockákat csináltam belőle. Az eredmény? Azóta háromszor sütöttem meg, és mindenki imádja! Óh, és persze nem nehéz, mert akkor nem írnám le;)!



Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 2.5 dkg élesztő
- fél dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 3 teáskanál (vagy 4 mokkáskanál) só
- 17 dkg margarin
- 1 kis doboz kefir (175g)
- 1 egész tojás
10 dkg reszelt trappista
Tetejére:
1 tojás és 10-15 dkg trappista vagy füstölt sajt

Elkészítés:
    Alapvetően nincsen nehéz dolgunk. A meleg tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk  vajjal. Majd mehet bele minden a sajton kívül (tojás, só, kefir, kész élesztő). Jól összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Ekkor rászórunk kb 5 dkg reszelt sajtot és összehajtogatjuk a tésztát. Erről itt van egy lépésről lépésre képsorozat! Hagyjuk pihenni 20 percig egy konyharuhával lefedve.
Majd újra kinyújtjuk, rászórjuk a maradék sajtot, összehajtogatjuk és pihentetjük még 15 percet a konyharuha alatt. 
Ha kész, kinyújtjuk újra, lekenjük a felvert tojással és rászórjuk a sajtot. Felszeleteljük ahogy kedvünk van (sajtos rúd méretbe, vagy kockákra, rombuszokra - ahogy sikerül) egy derelyevágóval vagy pizzaszeletelővel vagy egyszerűen egy éles késsel. 
Bemelegítjük a sütőt 180 fokra (hőlégkeverés), és sütőpapíros tepsibe pakoljuk. 20 percig még pihentetjük, majd kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Körülbelül 3 tepsi lesz belőle. NAGYON gyorsan elfogy, vendégségbe érdemes dupla adagot készíteni belőle vagy apróra vágni, hogy többnek tűnjön!;) Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése