2014. január 26., vasárnap

Futótűz kalács

Na jó, igazából ez egy narancsos márvány kalács, ám a fantázianevét arról kapta, hogy ebből sütöttem két adagot nemrég, a Futőtűz c. film premierjére... :D De mondhatjuk hogy a tűz narancssárga, és narancs van a kalácsban... Szóval értitek:)!
Ezt a "kalácsot" (nem igazi kalács azért valljuk be) minden kezdőnek meleg szívvel ajánlom, ugyanis szó szerint mindent egy tálba kell tenni, összekeverni és már mehet is a sütőbe! A végeredmény viszont nagyon-nagyon finom!
A teteje törvényszerűen szét szokott repedni kicsit, de ne foglalkozzon vele senki, mert az íze szerintem kárpótol;)

A képet Böbe barátnőm küldte, ilyen lett kuglóf formában a kalácsa:))


Hozzávalók:
-1 narancs héja
-5 evőkanál narancslé
-20 dkg liszt
-3 tojás
-17,5 dkg cukor
-17,5 dkg vaj/margarin
-1 teáskanál sütőpor
-10 dkg étcsokoládé - ez elég lehet 2 adaghoz is!

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, mert akkor nagyon gyors és egyszerű a dolgunk:)
Az a legjobb, ha este kinn hagyjuk a margarint, másnap pedig használjuk!
A lisztet átszitáljuk a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásokat, cukrot, a narancs lereszelt héját és 5 kanál levet belőle (lehet 6 is!), és a margarint felkockázva. A robotgéppel az egészet simára keverjük (piskótához hasonló állaga lesz).
Egy őzgerincformát (vagy kenyérformát, kuglófformát <-amink van!)  kivajazunk és lisztezünk, majd belekanalazzuk a tészta felét. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit, majd egy evőkanál tejjel hígítjuk, ha szükséges (vagy egy kis vajjal/olajjal). A felét rákanalazzuk a tepsiben lévő tésztára és egy villával márványosra rajzolgatjuk-kevergetjük. Majd a maradék tésztát ráöntjük, annak a tetejére mehet a maradék csokoládé, és szintén "kevergetjük" úgymond.
Igazából szerintem nem kell ennyi csoki bele, elég csak a tetejére és ott jól összekutyulni (de a család szereti a csokoládét, szóval... :))

Körülbelül 35 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük - sütőfüggő... Várjuk meg, hogy a formában kihűljön és csak utána borítsuk ki, mert laza a tészta - könnyen szétesik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése