2013. augusztus 19., hétfő

Lekváros piskótatekercs

Úgy döntöttem, ma egy egyszerű sütit készítek, amit még nem próbáltam! A napokban pont ilyet készítettek az egyik főzőműsorban, ott viszont valami félresikerült és tekerés közben széttöredezett a piskóta.
Úgyhogy én ma összegyűjtöttem a család nagymamáitól, hogyan is NE repedjen meg, és voilá, nagyon finom és csini lett:)! És egy jó tanács: ha vendégeknek készíted, akkor dupla adaggal kell számolni, ugyanis olyan gyorsan fogy, mint ahogy elkészül...!



Nálunk ez a hagyományos piskóta, mindent eszerint csinálunk az adagok csökkentésével vagy növelésével.

Hozzávalók: 
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
- 12 dkg finomliszt
- 16 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- házi baracklekvár

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt, mert 180 fokos előmelegített sütőben kell sütnünk majd.

A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgájához öntjük a cukrot és vaníliás cukrot, amit robotgéppel szép habosra keverünk. Utána hozzáadjuk a vizet és citromlevet, amivel szintén átkeverjük.
A kimért liszthez hozzátesszük a sütőport, s ezt az egyveleget érdemes átszitálva a tojásos keverékhez adni. Ha nincs otthon szita persze nem történik semmi, de ha igazán finom piskótát szeretnénk, a szitálás jót tesz neki!

A tiszta habverővel jól felverjük a tojásfehérjéket, majd 1-2 kanállal a cukros-lisztes keverékhez adva egy FAKANÁL segítségével elkeverjük, így lazább tésztát kapunk. Hiszen a fehérjét nem szabad nagyon összetörni, mert akkor összeesik a piskótánk. Ezért 1-2 kanálnyi felvert fehérjével fellazítjuk, a maradékot pedig óvatosan beleforgatjuk.

A tepsire sütőpapírt rakunk, és arra simítjuk el a tésztát. Berakjuk a sütőbe, és körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük. Én 5 perc után lejjebb veszem a sütő hőfokát, hogy oda ne égjen, kb. 165 fokra. 

Mielőtt kivennénk, előveszünk egy tiszta konyharuhát, amit benedvesítünk hideg vízzel  -ne csöpögjön - jól ki kell csavarni, s az éppen elég:).

A kivett tepsiből a konyharuhára borítjuk a piskótát (fejjel lefelé) majd lehámozzuk róla a sütőpapírt. Ha ez kész, a konyharuhával együtt szépen felcsavarjuk, s hagyjuk kihűlni! - a vizes konyharuhába csavarásnak köszönhetően nem fog szétesni -töredezni a tekercsünk és felveszi a kerekded formát.

Ha kihűlt, óvatosan kitekerjük, s gyorsan megkenjük házi baracklekvárral. A széleire is kenjünk - de nem kell ott tocsognia tőle, mert kifolyik tekerés közben. Utána óvatosan - ugyan úgy, ahogy az előbb - ismét feltekerjük (természetesen a konyharuha most már nem kell). A tetejét meghintjük porcukorral, s karikákra vágva tálaljuk!

Jó étvágyat:)!

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jól néz ki :) Imádom a piskótát, ha egyszer lesz kedvem hozzá, akkor én is megcsinálom :)

    VálaszTörlés