2013. augusztus 13., kedd

Zabpelyhes keksz

Zabpelyhes keksz - aszalt sárgabarackkal és aranymazsolával
Mint oly sok társam, én is minden évben kitalálom, hogy fogyózom kicsit, ám édesség nélkül sajnos nem tudok meglenni... Épp ezért vettem házi zab-kekszet egy pékségben, mert hogy az majd jót tesz - illetve nem hizlal (nagyon), s milyen jól leszek majd...  Nos, nem jött össze, mert az a tipikus fűrészpor állagú - ízetlen valami, nem nagyon segített az édességhiányom, így nekiálltam sütni egyet! 

Hozzávalók:
- 15 dkg puha vaj/margarin
- csipet só
- 5 dkg kristálycukor
- 5 dkg barna cukor
- 1 tojás
- 15 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- Fél kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack

Elkészítés:

Robotgéppel habosra keverjük a margarint/vajat - hiszen fárasztó kézi habverővel :D. DE persze azzal is lehet ;)! Közben hozzáadjuk a csipetnyi sót és a cukrokat. Lehet csak barna cukorból is készíteni, úgy is nagyon finom. Hozzáadjuk a tojást, azzal is jól elkeverjük, majd mehet bele a mazsola (én aranymazsolát használok, mert az sokkal puhább, nem olyan "ropogós") és a felaprított aszalt sárgabarack. Ezeket persze lehet helyettesíteni mással is: csokoládé, aszalt áfonya, vagy reszelt alma, amit jól kinyomkodunk
.
Miután ezeket jól összekevertük, hozzáönthetjük a száraz hozzávalókat, amelyet egy tálban vegyítettünk: liszt, szódabikarbóna, fahéj, zabpehely. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd 25-30 percet pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s kis golyókat formálunk a masszából. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, nem túl közel egymáshoz, mert egy pohár aljával jól lelapogatjuk a golyókat - vagy kézzel, ha csak magunknak készítjük ;).

Kb. 10-14 perc alatt aranybarnára sül. Túlsütni nem szabad, mert akkor nagyon kiszárad. Ebből a mennyiségből, ha kis golyókat formázunk kb. 40 db lesz.

Jó sütést, észrevételeket/eredményeket szívesen olvasok;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése