2017. április 3., hétfő

(Gluténmentes) túrófánk

Nálunk nemcsak a február, hanem a húsvét is fánkszezonnak számít. Ellenben bevallom, nem mindig van kedvem a hagyományos, szalagos fánk elkészítéséhez, ezért keresgéltem egy egyszerűbb és legalább olyan finom változatot!
A gluténmentes túrófánk lényegében megforgatja önmagát (néha kell rajta "bökni" egyet villával) és fahéjas cukorba hempergetve egyszerűen mennyei. Kis lábosban sütve olajtakarékosak is lehetünk ;)


Hozzávalók:

- 25 dkg túró
- 3 db egész tojás
- 10 evőkanál rizsliszt
- 1 csapott kiskanál szódabikarbóna
- 1 marék likőrben áztatott aszalt vörös áfonya
- agavé szirup édesítésre és a tálaláshoz (vagy cukor)
- olaj a sütéshez (esetleg kókuszzsír, ha egészségesebben készítenénk el)

Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, a sárgáját pedig keverjük el a túróval, szódabikarbónás liszttel és az előzőleg kb. fél órát áztatott vörös áfonyával. Adjunk hozzá egy kevés agavé szirupot, hogy egy picit édesebb legyen, de ne vigyük túlzásba! Óvatosan keverjük össze a felvert fehérjével (egyharmadával durván, majd ha fellazult a maradékot már finom tudjuk vegyíteni.) Két kiskanál segítségével formázzunk golyókat belőle és szaggassuk a közepesen forró olajba. 
Kicsit nőnek sütés közben. Akkor lesz kész, ha szépen megbarnult. Még melegen forgassuk fahéjas vagy vaníliás cukorba. Tálaljuk egy kis sziruppal vagy tunkoljuk a nagyi barack lekvárába - így is, úgy is szuper finom lesz!

Vigyázat, olyan gyorsan fogy, ahogy készül. Nemcsak hétvégén, hétköznap is remek desszert lehet belőle.

Egészségedre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése