2014. március 22., szombat

Pizza

   Őszintén szólva, nálunk hetente is lehetne pizzát csinálni, annyira könnyű és népszerű! Ez volt az első kelt tészta, amit kipróbáltam - először még a könyököm is tésztás lett anyukám viccelődésére - de mikor ráéreztem hogyan kell csinálni, azóta dupla adagban kell sütnöm :P
Régebben pizzalapot vettünk -de se nem praktikus, se nem kiadós és még drága is-, szóval inkább mindenkinek ezt a gyors és házi megoldást javaslom!
Kezdők is simán csinálhatnak ilyet, ugyanis aki nem tud dagasztani, de 5 percig csinál valami ehhez és ehhez hasonlót, annak is remekül fog sikerülni a tésztája :D! Kezdésnek kiváló és ha barátokkal csináljuk (ők aprítanak és sajtot reszelnek míg mi gyúrunk), akkor szórakoztató és még gyorsabb.
A tepsi körülbelül 30x40 cm-es




Hozzávalók a tésztához:
40 dkg sima liszt
2.5 dkg élesztő (ha nem kapunk 5dkg-s élesztőt, akkor a 42g-osnak is jó a fele:))
egy teáskanál cukor
3 dl víz
másfél teáskanál só
3 evőkanál étolaj

Megmelegítjük a vizet (én a nagy bögrénket használom hozzá). A víz ne legyen forró, mert akkor az élesztő megég benne! Ha bele tudjuk dugni a kisujjunkat és nem éget, akkor mehet bele a cukor, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk hogy felfusson.
Közben egy tálba rakjuk az lisztet (szitálás jót tesz neki, de nem muszáj), összekeverjük a sóval és ráöntjük az olajat. Ha felfutott az élesztő, azzal jól összekeverjük, majd kb 5 perc alatt megdagasztjuk. A liszttől függően lehet hogy kell majd még bele víz vagy liszt, ezért készítsünk oda egy kis langyos vizet még, amiből adagolhatunk hozzá ha nem áll össze a tészta. Én ezt egy evőkanállal javaslom (volt ugyanis, hogy megborult a kezem, és a sok víz miatt sok lisztet is adhattam hozzá később). Akkor jó, ha az edény aljára már nem ragad oda a tészta és a kezünk se teljesen olyan. Utána konyharuhával lefedve 30 perc alatt megkelesztjük (duplája lesz legalább). Én ezt az ágyamban takaróval beburkolva szoktam, de dobhatunk rá plusz pokrócot is ha hideg a lakás;).

Míg a tészta kel, csinálhatunk egy gyors pizzakrémet hozzá! Ha se kedvünk, se időnk, akkor a boltokban kapható tubusos pizzaszós is megteszi (a Sparos fincsi és csak 249 ft:)). Viszont mivel mi alapból dupla adag pizzát csinálunk (hisz úgyis van egy fél élesztőnk!!), ezért egy 5 perces szószt szoktunk rá kanalazni.

Hozzávalók a pizzaszószhoz:
1 tubus pizzakrém
1 kicsi sűrített paradicsom
1,5-2dl víz
szárított bazsalikom és oregánó

Egy kis lábasba kanalazzuk a sűrített paradicsomot, és rányomjuk a tubusos pizzakrémet. Felöntjük 1.5 dl vízzel és kevergetve összefőzzük. Ha túl sós, öntünk még hozzá fél-1 dl vizet (nem baj ha híg->2 pizzára kell raknunk). Ízesítjük egy mokkáskanál bazsalikommal és fél mokkáskanál oregánóval (fűszertől függ, mehet bele több is, de az oregánóval óvatosan - túl soktól kesernyés lehet!)
Ha összeforrt, le is zárhatjuk alatta a gázt. Egy picit sós marad, de az nem baj, hiszen a pizzatésztába úgy sincs sok só;)

Kelesztés után a tésztánkat enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk - amennyire tudjuk, mert ez egy elég ruganyos alapanyag... Utána enyhén olajozott tepsibe fektetjük. Én bevallom, hogy a tepsiben szoktam még széjjelebb nyomkodni, kicsit gyurma feelingje van;)
Utána könnyű dolgunk van, elfelezzük a pizzaszószt és szétterítjük a tésztán, majd rárakunk mindent amit szeretünk! Nálunk sonka, szalámi, hagyma, kukorica és gomba szokott rá kerülni -de ki mit szeret! Szerintem vegyes sajttal a legfinomabb: a szokásos sajtot ráreszeljük (pizzánként kb 15-20 dkg) és én szeretek rákarikázni egy kis mozzarellát;). 

180 fokos sütőben kb 20-30 perc alatt megsül. A sajt megolvad és barnul rajta, az alja pedig szép aranybarna lesz.
Jó étvágyat;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése